Notícies

  Divendres, 10 de gener de 2025

Fulleda realitza un inventari dels vestigis de la Guerra Civil situats al terme municipal i crea una ruta per visitar-los

Amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, el projecte documenta els espais com trinxeres, parapets de pedra seca i observatoris d'artilleria

Durant l'any 2024, l'Ajuntament de Fulleda ha completat un projecte d'inventari i senyalització dels vestigis de la Guerra Civil que s'hi troben al terme municipal. Amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per a projectes d'activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica.

Aquest projecte té com a objectiu documentar aquests espais, entre els quals destaquen trinxeres, parapets de pedra seca i observatoris d'artilleria, per integrar-los a la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya.

Per donar visibilitat a aquest patrimoni, s'han instal·lat dos plafons informatius, un al Racó del Bolet i l'altre a l'Avinguda d'Agustina Saragossa i Domènech, que marquen el punt de partida d'una ruta que connecta els principals vestigis. Aquesta ruta permet als visitants endinsar-se en la història del territori, fent valdre el seu patrimoni històric, en aquesta ocasió vinculat amb la Guerra Civil.

Amb aquesta acció, el municipi reforça el seu compromís amb la memòria democràtica i la preservació del seu llegat històric.

La L-2 a Fulleda

La L-2 va ser una línia defensiva que formava part del sistema de fortificacions que havia de defensar Catalunya arran de la caiguda del front d'Aragó i l'arribada de la guerra a terres catalanes. Aquesta línia fortificada discorria des de la Seu d'Urgell fins a la costa de Tarragona, travessant d'un extrem a l'altre la comarca de les Garrigues. Les fortificacions de la L-2 a les Garrigues es va començar a construir a mitjans d'abril de 1938 i van estar en construcció fins el mes de gener de 1939. Aquestes obres es van poder desenvolupar gràcies a la presencia de mà d'obra forçada provinent del camp de treball nº3 establert als Omells de Na Gaia.

D'aquesta L-2, Fulleda presenta dos conjunts fortificats entorn les proximitats del seu nucli urbà: un al nord i l'altre al sud.

El conjunt fortificat del sud es troba a la Serra del Penjat, es tracta d'una organització defensiva formada per un parell d'observatoris (un d'ells amb obra de formigó) amb una sèrie de defenses lleugeres en forma de parapets de pedra en sec i alguna petita trinxera. Aquesta organització defensiva estava destinada a dirigir i corregir el tir de l'artilleria a través dels seus dos observatoris, combinats amb un tercer ubicat a la Roca Tomasa (cota 589).

El segon conjunt fortificat i el més important es troba ubicat al nord de la població i als peus de la Roca Tomasa (cota 589), just en el límit municipal amb l'Espluga Calba, terme on es troben la majoria d'obres defensives. Es tracta d'una organització defensiva per a infanteria composta d'una vintena d'obres de formigó destinades a albergar al seu interior una metralladora i/o un fusell metrallador. Dins del complex també s'observen trinxeres amb parapets de pedra en sec emmascarats en forma de murs i marges de bancals.

A banda dels espais de la L-2, la localitat acull el monument del Racó del Bolet, un Espai de memòria ubicat a les afores del poble on es recorda un tràgic succés que va marcar la vida de la seva població i que encara avui es recordat pels seus habitants.

Espai de Memòria del Racó del Bolet

El memorial Racó del Bolet és un espai en record de les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra. En aquest espai es commemoren els fets que van succeir el fatídic 12 de febrer de 1939, quan cinc infants d'edats compreses entre els 12 i els 16 anys van morir i quatre més, d'edats entre els 3 i els 15 anys, van resultar ferits a causa de l'explosió d'una caixa de bombes de mà abandonada durant la Guerra Civil.

El memorial del Racó del Bolet va ser inaugurat el dia 9 de febrer de 2014 per part de l'Ajuntament de Fulleda per tal de donar a conèixer i recordar el pas del conflicte per aquesta localitat. La munició i les bombes no entenen de bàndols ni d'ideologies, no distingeixen entre innocents i culpables, només deixen víctimes.

Inventari que es pot visitar a Fulleda (foto: Aj. Fulleda).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa