Publicitat
Notícies
Dilluns, 23 de setembre de 2013L'Ateneu Popular Garriguenc considera l'alliberament del peatge de l'AP-2 una prioritat a Ponent
L'entitat, impulsora de l'estudi econòmic comparatiu entre l'autovia Lleida-Montblanc i l'eliminació del peatge, recorda que el rescat suposaria un estalvi de 175 milions d'euros.
Després de l'últim accident mortal entre dos camions a la N-240, que va tenir lloc el dimecres 18 de setembre al pas per les Borges Blanques, l'Ateneu Popular Garriguenc considera que l'alliberament del peatge de l'autopista AP-2, que discorre paral·lel a la carretera, ha de ser una prioritat a l'hora de gestionar el trànsit de vehicles a la zona. En aquest sentit, l'entitat es felicita de l'acord d'alcaldes de la zona per contemplar aquesta opció com a idònia per minimitzar els riscos a la N-240 i els insta a treballar per traslladar-ho a instàncies superiors i evitar, per exemple, que el Govern de la Generalitat renovi la concessió del peatge de l'autopista, que ja va passar el 1998. Com a entitat que treballa en aquest mateix sentit, l'Ateneu anuncia als ajuntaments garriguencs la seva disposició per fer un seguiment de la qüestió.
L'accident va ocórrer en un tram on no es contempla la construcció de rotondes, de manera que aquestes tampoc l'haurien evitat. Tot i això, l'entitat garriguenca es mostra favorable a les rotondres ja que "aquestes reduirien els riscos d'accident en alguns encreuaments, però no només no resoldrien el volum de trànsit de la via, sinó que probablement l'augmentarien".
Per tot això, segons l'Ateneu, "l'ús de l'autopista entre Lleida i Montblanc, que es troba molt per sota de la seva capacitat (hi circulen 11.000 vehicles/dia i té capacitat per a 40.000), es planteja com la millor sortida per reduir el trànsit a la N-240, per una banda, i disposar d'una connexió d'alta velocitat entre l'interior i la costa tarragonina, aspecte clau per al desenvolupament econòmic de Ponent". A més, els membres de l'entitat comarcal creuen que "a aquestes alçades, plantejar la construcció d'una autovia com a solució creiem que és tirar pilotes fora i caure en l'absurditat de crear noves vies paral·leles, cosa inèdita a Europa, a més dels danys ambientals i de pèrdua de conreus que suposaria".
En aquest sentit, l'Ateneu recorda l'estudi que va presentar el juny de 2012, en què es comparava el cost econòmic que suposaria construir una autovia i el que suposaria alliberar el peatge en data de gener de 2013, amb un resultat de 175 milions d'euros d'estalvi amb la segona opció, a més de l'estalvi en el temps de construcció, ja que la disponibilitat seria immediata.