Carregant ...

Ruta literària per les Garrigues

Aquest 2016 et proposem una petita ruta literària perquè puguis conèixer algun dels llibres que han publicat escriptors de la comarca el darrer any. En aquest recorregut et mostrem nou obres, quatre de les quals són d'escriptors de les Borges, mentre que les altres ens porten cap a Juneda, els Torms, Vinaixa, Cervià de les Garrigues i la Pobla de Cérvoles.

Si et vas desplaçant a través dels diversos punts, trobaràs una breu sinopsi de cadascun dels llibres explicada pel mateix autor. En algun dels casos, també t'hi enllacem les converses que hem mantingut a Ràdio les Borges amb els escriptors. Amb aquest repàs literari de les obres dels autors de casa, aprofitem per desitjar-te una felç diada de Sant Jordi!

Ramona Solé

Nascuda a Lleida el 1968, Ramona Solé viu als Torms i diu que sempre he treballat amb números, però sóc addicta a la lectura. Des de l'any 2007 els internautes poden seguir les seves ressenyes literàries al blog Tumateix Llibres.

'Quaderns' és el seu debut literari, va sortir a la venda el passat 14 de març i ja n'ha fet diverses presentacions, que encara s'allargaran durant tot aquest mes d'abril, tant als pobles de la comarca com a altres indrets del país.
Escolta-la

Quaderns / Ed. Llibres del delicte

La vida tranquil·la d'un poble lleidatà es veu alterada quan una dona desapareix i la recerca per trobar-la destapa alguns secrets d'uns veïns que viuen amagant el que realment són.

Els quaderns on dues nenes, per passar l'estona, anoten els moviments que observen en els veïns de la vila seran el punt de partida d'una investigació que alterarà el ritme tranquil dels vilatans. Aquesta desaparició conduirà al descobriment de la doble cara d'un poble que viu amagant el que és i desitjant el que només pot ser en secret.
Saber-ne més

Heura Gaya

L'Heura Gaya, nascuda a Juneda el 1987, és de la generació de nous intèrprets que han cursat estudis superiors d'instruments tradicionals. Graduada el curs 2011-2012 a l'ESMUC en l'especialitat de gralla, va ser mencionada amb matrícula d'honor pel seu projecte de final de carrera, que combinava la interpretació amb la composició i en el qual es basa el llibre que presenta.

Des de ben joveneta es dedica a la interpretació i la docència dels instruments de la música tradicional catalana. Forma part de projectes musicals del panorama de la música tradicional catalana com la Cobla Catalana del Sons Essencials (projecte liderat per Marcel Casellas), Tornaveus (grup de polifonia vocal femenina liderat per Jaume Ayats), el grup de grallers Els Quatrevents o el trio Morena-Tradipatxanga.
Escolta-la

Introspeccions / Ed. Quart Minvant

Cada vegada més, la gralla, tan ancestral i festívola, s'obre pas i albira nous horitzons gràcies a una jove generació de músics que la viu apassionadament. 'Introspeccions' és una finestra oberta de bat a bat, sense complexos, per on tothom pot guaitar i veure-hi amb els ulls de l'Heura Gaya i deixar-se endur, gralla a les mans, pels nous sons que segur que ompliran les nostres vides.

Una sèrie d'obres de nova creació que situen la gralla al pla dels instruments normals, exigint-li a l'instrument una tècnica i amabilitat en el so molt desconeguda però possible gràcies als nous instrumentistes que li dediquen amor i hores d'estudi.
Saber-ne més

Miquel Àngel Estradé

Miquel Àngel Estradé, nascut a les Borges Blanques el 1957, ja fa un grapat d'anys que va escriure el seu primer llibre d'assaig.La seva primera novel·la va ser 'L'home impassible', amb què va guanyar el guardó del Premi Gregal. El 2015 publica l'obra que us presentem en aquest recull, amb què ha aconseguit el Premi Andròmina de Narrativa (Premis Octubre).

Durant l'entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació d'aquesta novel·la, ens va explicar que: 'L'assassí que llegia Vidal Vidal' és una obra que pertany al gènere negre, però que el lector hi trobarà alguns trets que s'escapen d'aquest estil.

Estradé treballa al Departament de Justícia, ha estat alcalde de les Borges, diputat al Parlament de Catalunya i actualment és senador.
Escolta'l

L'assassí que llegia Vidal Vidal / Ed. Tres i Quatre

L'estranya carta que ha rebut la Remei de cal Sogues, una periodista a punt de ser acomiadada, li ha trastocat completament la vida. L'ha escrita l'autor dels dos darrers crims que hi ha hagut a Lleida i conté, a més de detalls sobre els fets que només la policia i ell poden saber, un text literari. Després d'investigar-ho, ha pogut proclamar que Lleida té un assassí en sèrie que cita fragments de l'escriptor Vidal Vidal.

Quan es produeixen altres crims, acompanyats de més cartes i més cites del mateix autor, mitja ciutat també se'n sent concernida i ho aprofita per donar un tomb a la seva vida...
Saber-ne més

Jordi Calvís

Jordi Calví, il·lustrador borgenc nascut a Balaguer, és un exemple clar de persona polifacètica: artífex d'iniciatives ben populars a les xarxes socials, ha fet dissenys i infografies per diverses causes, com el grafisme de les mobilitzacions de l'ANC, entre moltes altres.

Implicat en mil iniciatives com la Indepebeta o la popa Popa, d'entre una llarga llista -en el si dels MPG-, Calvís és un treballador inesgotable. I si a les Borges hi ha algun sarau, ell no hi és pas gaire lluny... Per alguna cosa va contraure matrimoni amb el poble.

'Herois Indepes' ha estat parit a duet juntament amb el martorellenc Andreu Gonzàlez. Mentre que per Calvís aquest llibre significa el seu debut literari, Gonzàlez ha publicat obres de poesia, contes i novel·les, a més de col·laborar en altres llibres.
Escolta'l

Herois Indepes / Ed. Cossetània Edicions

El llibre és una col·lecció de les 'perles' dialèctiques del nacionalisme espanyol cap a tot el que faci olor de català; una iniciativa que transforma en cromos col·leccionables les sortides de to i les frases més agressives de personatges de pes de l'estat espanyol -ja siguin del poder judicial, polítics, periodistes, etc.-contra el país i la seva gent. segons Calvís, "el llibre vol mostrar de manera conjunta tots aquests atacs en forma de declaracions que han arribat a dir els personatges, perquè si no, no et fas la idea del greu que és".

L'obra inclou tres parts: els herois indepes del 2012 al 2015, els nous herois del 2016 i un apartat per "les declaracions històriques" que ha sofert el país. Hi apareixen, per exemple, Alejo Vidal Quadras, Felipe González, Félix de Azúa, José María Aznar, Juan Carlos Gafo, i axí fins a 177 protagonistes.
Saber-ne més
Aconsegueix-lo gratis

Toni Cambrodí

El Toni Cambrodí, de les Borges Blanques, treballa en una oficina i també és músic i compositor. 'Quatre quaranta' és el seu segon llibre, després que a principis del 2014 publiqués la novel·la d'aventures 'Els secrets de pedra'.

Ell ha estat el director d'aquesta obra, que es va publicar el juliol del 2015 i en la qual han participat tres bons amics de l'escriptor borgenc com a coautors: Santi Salvador, Dani López i Miki Arbizu.

A Ràdio les Borges vam tenir ocasió de parlar amb el Toni i els seus col·legues.
Escolta'l

Quatre quaranta / Autoeditat

L'obra narra la història de quatre amics que compleixen 40 anys i decideixen fer un viatge amb un objectiu molt clar: cercar el Sant Greal, l'elixir de la immortalitat.

El llibre parteix d'un fet real, i és que el Toni i els seus tres amics fan un viatge per terres de vi de l'estat espanyol com Navarra, Castella i la Rioja, ja que tots comparteixen la passió pel bon vi i el bon menjar.

'Quatre Quaranta' tracta temes com el valor de l'amistat i el gust per la gastronomia, entre altres, però també inclou ficció: en aquest cas, la cerca d'un mite tan universal com el Sant Greal. El deurien trobar?
Saber-ne més

Josep Ramon Mañero

Josep Ramon Mañero o Ram Kishan, com a ell li agrada anomenar-se, és un cercador, un aventurer. Ha viscut des de molt petit a les Borges Blanques.

El camí que ha emprès ha estat llarg i li ha aportat experiències inoblidables, però l'inici de tot es va produir fa més de deu anys, quan es va introduir al món de l'autodescobriment a través de diverses filosofies i pràctiques.

Des de llavors ha recorregut camins probatoris a la recerca d'experiències que el portessin a una comprensió real de les veritats sobre el potencial humà. Ha viatjat a la selva Mazateca (Mèxic), conviscut amb monjos a l'Índia, visitat temples i mesquites a Egipte i ha recorregut part dels Estats Units, tot per recaptar experiències i per posar en pràctica allò après.
Escolta'l

Diario de un buscador en 28 días de ayuno y meditación / Autoeditat

El llibre conté una gran quantitat d'exercicis, tant de ioga com de concentració i també neteges d'òrgans interns, com la neteja intestinal, etc. Tot això es combina amb moltes anècdotes i relats sobre els viatges (físics i espirituals) de l'autor.

Mentre Ram Kishan estava fent un dejuni de 28 dies, ja fa uns anys, va sentir l'impuls d'escriure aquesta vivència d'estar tant temps sense menjar i practicant ioga i meditació, per després poder-ho compartir algun dia amb els altres.

Enmig d'això, hi va anar incloent relats de la seva vida espiritual, ja que, segons explica ell mateix no podia explicar una cosa sense l'altra i, al final, el que al principi era un diari d'un aventurer espiritual, s'ha convertit en una biografia de l'ànima.
Saber-ne més

Josep Rubió i Josep Maria Rué

Josep Rubió i Josep Maria Rué, ambdós de Cervià de les Garrigues, són els autors de 'Sediments de Continuïtat'. Mentre Rué s'ha encarregat de la part gràfica, Rubió s'ha ocupat de la selecció dels textos.

Josep Rubió és doctor en Història Contemporània, treballa de professor de secundària i és president del CEG. Ha publicat diversos treballs i ha col·laborat en premsa, sobretot parlant de la guerra civil a les Garrigues. Ha col·laborat també a Ràdio les Borges.

El Josep Maria és fotògraf de professió i a més de ser coautor de 'Sediments de continuïtat', és l'autor de les fotografies del libre 'Efectes naturals', amb les poesies de la Montserrat Germà. També col·labora amb l'Associació Cultural El Cérvol.
Escolta'l

Sediments de Continuïtat / Ed. Associació Cultural El Cérvol

Com indica Rubió, 'Sediments de continuïtat' parteix de l'obra 'Un cop d'ull al passat de Cervià', publicada el 1995, que explica la història del poble.

En aquest cas, 'Sediments de continuïtat' inclou una selecció de fotografies del passat del municipi, que els autors han estat recollint durant el darrer any per completar de manera gràfica l'obra anterior.

Les fotos es contextualitzen amb escrits que han estat ja publicats a la revista local El Cérvol o a altres mitjans.
Saber-ne més

Abel Cutillas

El filòsof i historiador vinaixenc Abel Cutillas ja havia publicat quatre obres abans d'aquesta: el llibre d'aforismes 'Viure mata' (2006), l'assaig 'Pensar l'art. Kant, Nietzsche, Tàpies, Bauçà' (2006), la novel·la 'La mort de Miquel Bauçà' (2009) i l'assaig 'Per una literatura capitalista' (2009).

A més, Cutillas, després d'haver treballat de llibreter, fa dos anys que regenta la seva pròpia llibreria al barri de Sant Antoni de Barcelona, la Llibreria Calders. També va col·laborar setmanalment durant una temporada al 'Matí de Catalunya Ràdio', presentat per Antoni Bassas.
Escolta'l

Desànim de lucre. Crítica de la ideologia cultural / Ed. Walrus Books

L'obra presenta tres propostes herètiques. Primer, una crítica a l'Escola de Frankfurt, a la seva recepció i a l'ús nociu de les seves tesis.

Segon, un replantejament de la filosofia de la història al segle XX, situant a Hegel en un lateral i descrivint-la com el trànsit del herderianisme de les col·lectivitats al cosmopolitisme kantià.

I, per últim, l'obra presenta una refutació de la memòria, enemiga de la història. Una destrucció de la memòria i dels seus estadants: els ancians de la tribu, els marmessors del passat, les víctimes, els àngels exterminadors...
Saber-ne més

Alba Estradé i Lolín Borch

Les pobletanes Alba Estradé i Lolín Borch van publicar el passat setembre 'Un recorregut per la Pobla', que repassa la història del poble de manera didàctica i entenedora.

L'Alba Estradé actualment viu a les Borges i treballa de mestra d'Educació Especial en una escola pública d'Igualada. És diplomada en Magisteri i llicenciada en Psicopedagogia. A més, col·labora amb l'Ajuntament de la Pobla en temàtica de noves tecnologies i xarxes socials.

Lolin Borch és llicenciada en Geografia i Història, especialitzada en Història Contemporània.Treballa de professora de secundària a l'Institut de Cervelló, al Baix Llobregat.Col·labora de manera esporàdica en organitzar activitats culturals a la Pobla.
Escolta-la

Un recorregut per la Pobla de Cérvoles / Ed. Ajuntament de la Pobla de Cérvoles

Aprofitant el 700 aniversari de la carta de poblament del municipi es presena 'Un recorregut per la Pobla de Cérvoles', que a més dels orígens i la història de la Pobla, tracta del seu patrimoni i els llocs més interessants, per donar-los a conèixer, juntament amb un plànol de la trama de carrers, les festes i les tradicions pròpies.

El llibre es va presentar l'onze d'octubre de l'any passat a la Pobla de Cérvoles, en l'acte de finalització de la celebració dels 700 anys de la carta de poblament, davant d'unes 150 persones. A la presentació hi van assistir, a més de les autores, la directora de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Montserrat Macià, i Francisco Romero, regidor de Cultura de l'Ajuntament de la Pobla.
Saber-ne més